donderdag 22 december 2011

Paté

Ik maak hem iedere keer een beetje anders. Is maar net wat voor vlees in de aanbieding is of wat ik in huis heb.
Paté is namelijk ook een goede manier om restjes vlees te recyclen :-) Hoeveelheden zijn om en nabij. Dat luistert allemaal niet zo nauw.

Deze ingrediënten in ieder geval
Eén hele grote goedkope leverworst,
150 gram spek in plakjes (katenspek is het makkelijkst),
Een scheutje rode wijn,
klein tinnetje tomatenpuree,
Kruiden. Knock yourself out. Heftig is goed. Denk aan koriander- en venkelzaad, laurier, piment, kruidnagel, foelie, chillikruiden, peper. Ik mik het zelf eerst in een vijzel. Zout vind ik niet nodig. Leverworst is al best zout en er gaat ook spek om- en doorheen.

Deze ingrediënten kun je eindeloos variëren
Gaar restvlees (kipblokjes, gerookte kip, ham, wild, gehakt, wat je wilt of wat je hebt), ± 2 - 4 ons.
100 gram spekblokjes, eventueel eerst uitbakken
Handje walnoten en/of hazelnoten, lekker grof gehakt
Een stuk of wat zongedroogde tomaten, ook lekker grof gesneden,
Wees creatief. Cranberries schijnen ook lekker te zijn maar nog nooit zelf geprobeerd.

Here we go:
Pureer de lever, de tomatenpuree, de kruiden en de rode wijn goed door elkaar met een staafmixer.
Meng vervolgens het overige klein gesneden vlees en de spek erdoor.
Als je wilt kun je het nog even pureren, maar voor een grove paté doe je dat niet.
Meng er eventueel walnoten en/of zongedroogde tomaten door.

Leg de plakjes spek in een patévorm (een cakeblik is prima). Zorg dat de bodem bedekt is en dat de spek langs de wand voldoende hoog gaat, we willen hem namelijk straks dichtvouwen.
Stort de levermassa (die er nu nog een beetje uitziet als een bak slachtafval) in de vorm en dek de massa af met de spek.

Doe hier aluminiumfolie overheen en als het lukt iets zwaars. Een cakeblik vol messen en vorken bijvoorbeeld. De laatste keer deed ik het met een baksteen. Eerst schoonmaken in de vaatwasser, daarna omwikkelen met alufolie.

Zet een bak met water in de oven, die je op 170 graden voorverwarmt. Zorg dat het water straks kan overstromen en niet zo allemaal zo je oven inloopt. Er gaat vet van de paté in het water komen namelijk.

Plaats de vorm in de bak met water in de oven en laat het daar twee uur staan, op 170 graden. Liever iets minder heet dan te heet. Haal vervolgens de vorm eruit, laat het afkoelen en plaats hem twee dagen in de koelkast alvorens hem aan te snijden (als je zo lang kunt wachten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten