zondag 18 december 2011

Mossels

Ingredienten
1 pak mosselen
1 fles witte wijn
1 grote ui
1 zakje mosselgroenten
of
1 prei en 1 grote wortel
2 laurierblaadjes
Een mespuntje peper
Tijm
Selderij of peterselie

Afwas 1 hele erge grote pan met een deksel
1 scherp mes
1 afwasteil

Was de mosselen schoon met een afwasborstel en haal met een mes de baardharen weg.
Te zware, kapotte en drijvende mosselen en alles dat je niet vertrouwt gooi je weg. Dat geldt ook voor mosselen die niet dicht gaan als je op hun huisje klopt. Alle mosselen moeten dicht zijn.
Bewaar ze tot je ze in de pan doet in een bak koud water.

De groenten en kruiden gaan met een laagje wijn (nee, niet de hele fles) in de grootste pan die je in huis hebt. Een grote braadpan met een deksel is prima.

Breng dit op een hoog vuur aan de kook.
Schep na 5 minuten koken voorzichtig de mosselen erbij. Zorg dat de pan nooit voller dan halfvol zit. Kook de mosselen desnoods in tweeën in hetzelfde groentenat. Ze nemen namelijk meer plaats in als ze open zijn. Hou het vuur hoog met de deksel op de pan. Als de boel na een minuutje of 4 weer kookt schud je ze even om en laat ze nog 10 seconden koken.
Als ze open zijn zijn ze klaar, anders kook je ze nog een minuutje door.
Direct in dezelfde pan op tafel zetten, alle mosselen die dichtgebleven zijn moet je niet opeten, de rest is goed. Serveren met een lekker sausje, friet of stokbrood en een salade.

Mosselsausje met mosterd
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
1 flinke theelepel mosterd, hoe meer hoe sterker van smaak
een scheutje witte wijn hoe meer wijn hoe dunner, maar mosselsaus hoeft niet heel erg dik te zijn
een snufje witte peper

De beste whiskycocktailsaus  EVER...
3 delen mayonaise
2 delen ketchup
een scheutje whisky
hoe meer whisky hoe dunner maar ook hoe lekkerder. Dat heet een dilemma.
een snufje witte peper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten