zondag 18 december 2011

Coq au Vin

4 personen
Hoewel het lang duurt voor Coq au Vin klaar is, is het eigenlijk niet eens zo heel erg veel werk. Het meeste hoef je toch niet bij te blijven. Het is wel verschrikkelijk lekker. Hieronder mijn versie.

Ingredienten
2-3 ons spek en of hammetjes
2 kippen - In hapklaren stukken hakken. De ruggegraat en de ribben mik je weg. Of je haalt gewoon voor 4 personen kippenpoten, vleugeltjes en filet. Zorg dat je niet alleen maar kipfilet gebruikt want dan wordt het droog en smakeloos.
peper en zout
2 rode pepers - fijn snijden
8 teentjes knoflook - fijn snijden
2 uien - snipperen
4 wortels - in stukjes hakken
1 fles stevige rode wijn
Kippenbouillon
Een paar eetlepels zilveruitjes
Verse peterselie - fijn snijden
4 laurierblaadjes
1 doosje champignons - partjes van snijden

Afwas
1 enorm grote pan
1 groot koksmes
1 wildschaar (als je die hebt, zo niet: kopen want is superhandig)
1 snijplank
1 groot bord
1 schuimspaan
Wat losse bakjes en bordjes en gedoe

Bak de spek uit en schep de spek uit de pan.
Bak de kip aan in het vet van de spek.
Bestrooi de kip halverwege met peper en zout en voeg de knoflook en rode pepers toe.
Even doorbakken en de peterselie, ui, wortels en spek toevoegen. Hier geen zout bij doen, in de spek zit meer dan genoeg zout voor de groenten.

Als dit allemaal een beetje staat te sudderen de bouilon en de fles wijn in de pan gieten.
De kip moet zo goed als helemaal ondergedompeld zijn.
Laurier d'r bij. Dit breng je tegen de kook aan en laat je op een zacht vuurtje met de deksel op de pan 1 tot anderhalf uur op staan. Af en toe omscheppen.

Haal voorzichtig zo veel mogelijk kip uit de pan. Probeer de stukken kip zo heel mogelijk uit de pan te krijgen. Voeg de champignons en de zilveruitjes toe en zet de pan zonder deksel op een hoog vuur en kook de saus in tot 'ie lekker dik wordt. Dit duurt wel een uurtje, dus als je de kip laat zitten krijg je kippensoep en dat is een ander gerecht.

Kip terug in de pan, opwarmen en serveren met krieltjes in de schil en een lekkere salade.
In plaats van verse champignons kun je ook gedroogde paddestoelen een uurtje in de rode wijn weken. Daar zit wel een hele sterke smaak aan waar je van moet houden. Ik wel in ieder geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten