zondag 18 december 2011

Fruitwhiskey

De credits hiervoor gaan naar Rietje, die een paar jaar geleden met "blackberry whisky" op de proppen kwam. Nou zijn bramen best duur als je ze niet zelf kunt plukken, dus heeft ze het in de loop der tijd wat aangepast. Waardoor het eigenlijk alleen maar lekkerder werd.

Zoals hieronder maakte ik 'em vanmiddag zelf voor het eerst. Rond kerst is 'ie klaar.

More... Afwas
1 anderhalve liter wekpot
1 schilmesje
1 eetlepel

Ingrediënten
1 liter goedkope whisky (Koop geen bocht, maar een hele goeie proef je er ook niet aan af, dus da's zonde.
Ik kocht vanmiddag een fles Famous Grouse in de aanbieding voor 17,99)
1 doosje bramen
1 doosje zwarte bessen
1 appel (in partjes, pitjes en steeltjes verwijderen)
1 peer (idem)
3 pruimen (pitten verwijderen)
1 kopje bruine suiker
1 afgestreken eetlepel thijm
3 eetlepels honing

Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken, maar net wat er voor handen is. Maar zwarte bessen voegen wel een erg lekkere sterke "zwart fruit"-smaak toe.

Zorg dat je schoon werkt en was alle fruit voor je het verder verwerkt. Snijd eventuele beurse plekken weg en doe alle ingrediënten in de wekpot. Giet daar de fles whisky overheen. De fles en de dop bewaar je en spoel je goed schoon. Zet de pot weg op een donkere koele plek. Wel af en toe even schudden.

Na 3 maanden giet je de inhoud van de pot door een fijne zeef. Zo hou je iets meer dan een liter van een likeurachtig drankje over dat naar hoestsiroop en bessenjenever smaakt maar veel verser en frisser van smaak is. Daardoor is het ook lekker is als drankje bij de thee in plaats van bij de koffie.

Hoestdrankborrel
Dat gaat hetzelfde als hierboven, maar dan verdubbel je de hoeveelheid thijm en honing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten