zondag 18 december 2011

Zelf roomkaas maken

Ricotta is hele hippe roomkaas. Eigenlijk is dat helemaal geen kaas maar wrongel, want het is niet gefermenteerd. Het is wel erg lekker en vrij simpel om zelf te maken. Bovendien is dit de magerste kaas die bestaat. In feite is Hüttenkäse precies hetzelfde.

Roomkaas (hüttenkäse)

Ingrediënten
2 liter volle melk
1 of 2 citroenen

Afwas
Citruspers
Zeef
Flinke pan
Houten lepel
Hangopzak of een oude theedoek

Pers de citroenen uit en zeef het citroensap met een theezeefje. Of gebruik een flesje kan-en-klaar citroensap.

Verwarm de melk op een laag vuur. Laat ze niet koken. Giet het citroensap bij de melk en roer af en toe. Al snel zul je zien dat de melk gaat schiften. Dat is de bedoeling, het citroensap scheidt het water uit de melk van de overige bestanddelen die samenklonteren tot de wrongel. Het citroensap blijft achter bij het water, dus daar proef je verder niets meer van.

Giet de inhoud van de pan voorzichtig in de hangopzak en laat ze uitlekken. Ik vond het zelf wel handig om de zak om de bovenkant van een smalle hoge pastapan vast te maken. Als je maar 1 liter melk (en 1 citroen) gebruikt kun je de zak ook in een grote bolle zeef leggen. Als het spul is afgekoeld trek je de zak voorzichtig dicht en maak je die aan bijvoorbeeld de kraan van de gootsteen vast om verder uit te lekken. Dit duurt wel een paar uurtjes.

De roomkaas die je uiteindelijk overhoudt is eigenlijk al goed te eten, maar voor echt een lekker hapje kun je het beter als ingrediënt dan als eindproduct gebruiken. Let op, in deze verse roomkaas zitten geen conserveringsmiddelen dus ze is maar beperkt houdbaar.

Ricotta
"Ricotta" is Italiaans voor "opnieuw gekookt". En dat is dan ook precies hoe je ricotta maakt. Je kookt de roomkaas nogmaals in een beetje melk met een beetje zout.

Alternatieve methode
Ik las ergens nog een alternatieve manier om roomkaas te maken. Breng een halve liter melk aan de kook en roer hier een halve liter karnemelk doorheen. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd.

Roomkaas met verse bieslook
Een handje verse bieslook (fijn snijden)
Een theelepeltje zout
Twee teentjes knoflook (persen)

Meng de ingrediënten met de kaas en zet alles een uurtje in de koelkast. Dit is heel lekker op versgebakken donker brood en smaakt als hele magere boursain.
Zalmrolletjes met bieslookroomkaas
Besmeer stroken gerookte zalm met de bieslookroomkaas en rol ze op. Cocktailprikker er doorheen om de boel bij elkaar te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten