zondag 18 december 2011

Vissoep

Alle ingredienten zijn zo'n beetje om en nabij. En dat geldt ook voor de kooktijden. Dus dat betekent dat het hele recept redelijk "fool proof" is :) Er hoeft trouwens geen zout in. Als de bouillon zout genoeg is, is alles zout genoeg. Vis zelf heeft geen zout nodig.

Vis is duur. Maar ik haalde voor ongeveer een tientje per kilo vis op de Ten Kate Markt (update: in IJmuiden op de visafslag haal je voor 5,- een kilo 'vanalleswat'). Moet je ze wel nog zelf schoonmaken. Mocht je aan krab of kreeft kunnen komen, da's ook een goed idee. Mosselen zijn ook lekker. Even goed schoonborstelen en als laatste er bij. Als ze open zijn dan zijn ze goed.

Ingrediënten 
1,5 liter visbouillon
Water, visbouillonblokjes en laurier.
2 stengels prei - schoongemaakt en in ringetjes gesneden
1 wortel - fijngehakt
2 - 3 tentjes knoflook - fijngehakt of -geperst
1 - 2 deciliter witte wijn
1 blikje tomatenpuree
Een bosje platte peterselie - Fijnhakken
± 1,5 kilo vis (kabeljauw, zalm, etc. maar net wat er voor handen is.) - Schoonmaken, zoveel mogelijk graten er uit en in niet te kleine stukken snijden.
Een halve kilo grote garnalen (gamba's) - Pellen
Een groot pak fruit de mer

Zet de bouillon op in de grootste pan die je in huis hebt.

Fruit de prei, wortel en knoflook ± 10 minuten in een koekenpan.

Voeg de wijn en de tomatenpuree toe en laat dit alles nog een minuutje of 5 sudderen.

Mik het groentenmengsel en de peterselie bij de bouillon en voeg de vis toe.

Laat dit een kwartiertje op een heel laag vuur doorgaren.
Doe de gamba's en de fruit de mer erbij. Die koop je in principe al voorgekookt, dus die hoeven alleen warm te worden. Kook je ze te lang dan wordt het gum. Ongeveer 5 minuten is goed en dan is de soep klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten