zondag 18 december 2011

Der Augurk!

Ik heb een voorliefde voor de grote Duitse zure bom. Uit zo'n grote anderhalve liter pot zoals je ze midden jaren '80 in een Duits vakantiegebied kon kopen. Sinds kort ben ik er achter dat het nog beter kan! Grote zoetzure augurken

Afwas: 
Een enorme grote wekpot en een grote pan.

Ingredienten: 
Genoeg kleine komkommers of genoeg aan stukken gesneden grote komkommers om je wekpotje te vullen. Er gaan 3 supermarktkomkommers in een tweeëneenhalve liter wekpot. Hoe verser hoe lekkerder, want hoe knapperiger.
Water met zout, 75gr/liter
Een pot zilveruitjes.
Een liter wijnazijn
Een liter water
250 gram suiker
Een handje mosterdzaad

De kunst van inmaken is schoon werken. Eén kleine verontreiniging betekent al gisting en dan kun je alles weggooien. De komkommers schoonmaken, slechte stukken wegsnijden en in de pot doen.
Overgieten met zout water en 24 uur laten staan. Zo trekt het vocht uit de komkommers.

Afgieten, droogdeppen en terug in de pot. Wel eerst de pot heel goed schoonmaken.

De zilveruitjes en de mosterdzaadjes in je potje.

Azijn, water en suiker aan de kook brengen. De hete vloeistof over de komkommers gieten en de pot tot de rand vullen. De pot sluiten, af laten koelen en 3 weken wegzetten. Klaar!

Met dit recept kan natuurlijk gevarieerd worden door er bijvoorbeeld uienringen, mierikswortel of kerrie in te doen of minder suiker bij te doen voor zuurdere bommen.

1 opmerking:

  1. Hmmm, interessant! We hebben enorm veel komkommers uit eigen tuin, dus dit ga ik eens proberen! Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen