zaterdag 15 november 2014

Zuurkool (inmaken)

Tools
Speciale zuurkoolpot (of een emmer die afsluitbaar is met een waterslot en iets zwaars).
theedoek, stamper en een schaaf.

Ingrediënten

  • Kolen 4 a 5 voor een half gevulde 7,5 liter pot
  • 8 – 15 gr zout per kilo kool (15 voor de hartige klanten, en de rest iets minder),
  • scheutje karnemelk (starter om de fermentatie op gang te brengen),
  • peperkorrels
  • jeneverbessen
  • laurierblad
  • kummelzaden
  • Scheutje Kirsch
Bereiden
Was de kool & schaaf deze (de dikke stronk er uit laten). Leg op de bodem een gewassen koolblad. Dan scheutje karnemelk. Vervolgens een kilo geschaafde kool, de kruiden en 8-15 gr zout, dan aanstampen, zodat de lucht tussen de koollagen verdwijnt. Dan weer kool etc. tot ‘t op is. Leg dan een schone (thee-)doek op de laatste laag, de stenen er op, even aanduwen. Als na een half uurtje de boel niet onder water staat, aanlengen met water.

Deksel er op en water in het waterslot. Duurt een paar weken.

Komt er wit spul bovendrijven, dat is kaam. Dat ziet er vies uit en ruikt ook niet heel fris. Dat schep je weg en kan verder geen kwaad voor je zuurkool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten