zondag 10 november 2013

Sambal

200gr rode peper (helft van de zaadjes er uit halen)
1 grote of 2 kleine uien
3 teentjes knoflook
2 eetlepels bruine suiker
2 theelepels zout
1 theelepel koenjit (kurkuma poeder)
1 theelepel ketoembar (koriander poeder)
1 eetlepel wijnazijn
4 eetlepels ketjap manis

Mixen in een keukenmachine.
Op een laag vuur in een koekenpan ± een uurtje uzachtjes droogstoven. Tot er zo veel mogelijk vocht weg is en het een soort pasta is.

Als je de sambal niet bakt en rauw gebruikt, heb je oelek.
Hoe langer je bakt, hoe minder pedis. Na 3 kwartier tot een uur heb je ongeveer badjak. Na anderhalf uur heb je rode peper jam die je zo op je brood kan smeren. Wel lekker, maar bijna geen sambal meer.

Hoe meer suiker (ketjap manis is ook suiker) hoe minder pedis.

Handschoenen aan en niet in je ogen zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten