Ik heb het al 100 keer gemaakt, maar dit was m'n beste kipsaté ever... dus ik dacht ik noteer 'em meteen even.
Kip:
- 2 kipfilets in blokjes. Niet te groot, niet te klein.
- olijfolie
- ketjap
- flink wat verse geraspte gember en dan nog een beetje
- kunjit (of kerrie massala)
- paprikapoeder
- ketoembar
- peper en zout
- satéstokjes een paar uur in water leggen
24 uur marineren en dan (aan stokjes, duh) 15-20 minuten in de oven op 200 graden. Niet te lang.
Satésaus
- pindakaas
- sambal
- ketjap
- ketchup
- teentje geperste knoflook
- djahé
- schepje bruine suiker
Langzaam opwarmen en nog langzamer water bijgieten tot het dun genoeg is.
Recepten van Jeroen. Vooral als geheugensteun voor Jeroen zelf, maar als iemand er verder nog lol van heeft des te beter.
zondag 28 augustus 2016
maandag 21 december 2015
Aardappelgratin
1 kilo aardappels (vastkokers) schillen en wassen.
Door de keukenmachine halen om dunne plakjes te maken (let op, met een mes snijden blijft dikker en dan heb je een langere kooktijd nodig).
Dressing:
200ml slagroom
150ml volle melk
2 eieren
4 teentjes knoflook
1,5 theelepels zout (2 is teveel)
peper
1 theelepel nootmuskaat
Meng de aardappelschijfjes met de dressing en giet alles in een overnschaal. Alles lekker aandrukken.
Daar over: 150 gram geraspte kaas.
1 uur in een voorverwarmde oven op 180 graden... was niet genoeg. Dus dat, plus nog een half uur op 200 graden.
Opm.: Vers valt ie wel een beetje uit elkaar. Hij is steviger en net zo lekker als je 'em een dag van tevoren maakt. Opwarmen in de magnetron gaat prima.
Door de keukenmachine halen om dunne plakjes te maken (let op, met een mes snijden blijft dikker en dan heb je een langere kooktijd nodig).
Dressing:
200ml slagroom
150ml volle melk
2 eieren
4 teentjes knoflook
1,5 theelepels zout (2 is teveel)
peper
1 theelepel nootmuskaat
Meng de aardappelschijfjes met de dressing en giet alles in een overnschaal. Alles lekker aandrukken.
Daar over: 150 gram geraspte kaas.
1 uur in een voorverwarmde oven op 180 graden... was niet genoeg. Dus dat, plus nog een half uur op 200 graden.
Opm.: Vers valt ie wel een beetje uit elkaar. Hij is steviger en net zo lekker als je 'em een dag van tevoren maakt. Opwarmen in de magnetron gaat prima.
zaterdag 24 oktober 2015
Erwtensoep
500gr spliterwten
2 liter bouillon (niet te zout)
2 schouderkarbonades
2 ons spekblokjes
-----
1 tot 2 uur koken (tot erwten gaar zijn)
Schuim wegscheppen
Gekookte karbonade in stukjes snijden.
Laurier
2 winterpeen
2 uien
2 ons knolselderij
2 aardappels
2 prei
1 rookworst
-----
± 30 min. koken
2 liter bouillon (niet te zout)
2 schouderkarbonades
2 ons spekblokjes
-----
1 tot 2 uur koken (tot erwten gaar zijn)
Schuim wegscheppen
Gekookte karbonade in stukjes snijden.
Laurier
2 winterpeen
2 uien
2 ons knolselderij
2 aardappels
2 prei
1 rookworst
-----
± 30 min. koken
Pittige vega tomatensoep
Zoals gisteren geimproviseerd.
2 uien
2 knoflook
stukje gember
1 kleine rode peper
1/2 paprika in blokjes
---
bakken
± 7dl kokende bouillon
2 ontvelde tomaten
1 schep suiker
schep paprikapoeder
---
bij de gebakken uien enz.
±10 min. koken en staafmixeren
Laurier erbij en een half doosje champignons (eerst gebakken met peper en zout)
Nog ±15 min. koken
2 uien
2 knoflook
stukje gember
1 kleine rode peper
1/2 paprika in blokjes
---
bakken
± 7dl kokende bouillon
2 ontvelde tomaten
1 schep suiker
schep paprikapoeder
---
bij de gebakken uien enz.
±10 min. koken en staafmixeren
Laurier erbij en een half doosje champignons (eerst gebakken met peper en zout)
Nog ±15 min. koken
zaterdag 1 augustus 2015
Bretonse vissoep
Bakken ±10min:
1-2 uien (snipperen)
1-2 teentjes knoflook (fijnsnijden)
2-3 vleestomaten (in blokjes)
1/2 venkelknol (fijnsnijden) - alternatief: worteltjes en venkelzaad
1 theelepel tijm
1 theelepel kerrie massala (of kurkuma)
Daarbij, 20 min. koken en dan staafmixeren
3/4 liter water
1 visbouillontablet
Even meekoken tot het gaar is:
300 g witvis in blokjes
1-2 uien (snipperen)
1-2 teentjes knoflook (fijnsnijden)
2-3 vleestomaten (in blokjes)
1/2 venkelknol (fijnsnijden) - alternatief: worteltjes en venkelzaad
1 theelepel tijm
1 theelepel kerrie massala (of kurkuma)
Daarbij, 20 min. koken en dan staafmixeren
3/4 liter water
1 visbouillontablet
Even meekoken tot het gaar is:
300 g witvis in blokjes
donderdag 2 juli 2015
Atjar ketimoen
1 komkommer - zaadlijst er uit en in halve maantjes snijden
1 rode peper - In stukjes. Met pitjes voor pedis, zonder voor mild.
1 kleine ui - Snipperen
50 ml wijnazijn
50 ml water
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel zout
beetje geraspte gember
half uurtje in laten trekken, ± 2-3 dagen in de koelkast te bewaren.
1 rode peper - In stukjes. Met pitjes voor pedis, zonder voor mild.
1 kleine ui - Snipperen
50 ml wijnazijn
50 ml water
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel zout
beetje geraspte gember
half uurtje in laten trekken, ± 2-3 dagen in de koelkast te bewaren.
zondag 14 juni 2015
Indiase bloemkool
Een halve bloemkool - Klein maken en koken, niet te gaar.
Bakken in olie in een wok:
- ketoembar
- komijn
- kurkuma
- chiliflakes
Plus ook:
- gerapste gember
- een fikse theelepel sambal.
Daarin roerbakken
- de bloemkool
- doperwtjes
- beetje zout
Bakken in olie in een wok:
- ketoembar
- komijn
- kurkuma
- chiliflakes
Plus ook:
- gerapste gember
- een fikse theelepel sambal.
Daarin roerbakken
- de bloemkool
- doperwtjes
- beetje zout
Abonneren op:
Posts (Atom)